Mybilet

2009 yılında kurulan Mybilet, Türkiye’nin en popüler etkinlik biletleme servislerinden biriydi. Özellikle etkinlik biletleme pazarının genişlemesiyle birlikte hızlı bir büyüme sürecine girdi. Türkiye’nin en çok tercih edilen sinema salonları için online biletleme ve salonlardaki bilet kioskları sayesinde yerinde biletleme hizmetleri sunan Mybilet için büyümenin lokomotifi sinema salonlarıyla gerçekleştirdiği iş birliği oldu. Bu iş birliğinin yanı sıra konser, tiyatro ve hatta helikopter turu da dahil olmak üzere birçok farklı etkinlik alanında bilet sürecine aracılık ederek büyümesini sürdürdü. Akıllı telefon uygulamasının da hayata geçirilmesiyle birlikte yıllık toplam 37 milyon bilet satış rakamına ulaştı.

Ancak 2013 yılında Mybilet kendisi için pek de iç açıcı olmayan bir haberle iş dünyasının gündemine girdi. Girişimin lokomotif sektörü sinemadaki lokomotif iş ortağı Cinemaximum yani Mars Sinema Grubu, Mybilet ile olan anlaşmalarının sona erdiğini ve artık elektronik bilet satışını kendi kurduğu platform üzerinden gerçekleştireceğini açıkladı. Bu kararla birlikte Cinemaximum sinemalarından Mybilet kioskları kaldırıldı. Alternatif kanallarla iş birliği süreçlerini geliştirmeye çalışan Mybilet’in bu çabaları kan kaybını önlemeye yetmedi ve 2016 yılında sessiz sedasız internet sitesini kapatarak operasyonlarına son verdi.

Çıkarılacak Dersler

  1. Daima çeşitlendir! Bir girişimin başlangıç aşamasında kısıtlı sayıdaki müşteriyle yüksek ilişki oranıyla çalışması anlaşılabilir bir durumdur. Girişim büyürken de bu süreç devam ettirilebilir ancak muhakkak suretle riskler analiz edilerek farklı alternatif planların hazırlanması gerekir. Mybilet’in Mars Sinema Grubu’na olan yüksek derecedeki bağlılığı her ne kadar bu süreçte alternatif kanallarda da büyümeyi denese de işletme için yeterli dengede olmamış ve bu en büyük müşterinin kaybı, girişim tarafından yönetilememiştir. Aslında aynı sektörde oldukça yakın bir örnek karşımızda duruyor. Benzer şekilde Biletix de kurulduğu dönemde yüksek büyüme hızını futbol takımlarının biletleme operasyonlarını yürüterek yakalamıştı. Ancak bir süre sonra yasal düzenlemeler değişti ve Biletix en büyük pazar payını oluşturan maç biletleme müşterilerini kaybetti. Ancak büyüme sürecinde müşteri çeşitliliğini artırmayı başararak bugün etkinlik biletlemesi denildiğinde akla gelen ilk marka olmayı başardı. Mybilet vakasından çıkarılacak ilk ders, müşterilerin ve hedef pazarın mümkün olduğunca çeşitliliğini sağlayarak müşteri bağlılığının daha dengeli olduğu bir pazara erişilmesi gerekir. Müşteri ve pazar çeşitliliğini yakalamak, girişimin müşteri veya pazar odaklı riskleri en aza indirebilmesinin en sağlıklı yoludur.
  2. Rekabet analizi girişimciler için sadece piyasada mevcut rakipleri kapsayacak ve dikkate alacak biçimde yapılmamalıdır. İş modelinin zayıf yönleri objektif biçimde değerlendirilmeli ve özellikle yüksek finansal ve operasyonel kabiliyetlere sahip müşterilerinizin neden sizi tercih etmesi gerektiğini sık sık kendinize sormalısınız. Bu soruların önemli yanıtları bulunmuyorsa günün birinde müşterinizin karşınıza rakibiniz olarak çıkabileceği gerçeği ile karşı karşıyasınız demektir. Eğer bu farkındalık düzeyi girişimde erken oluşturulabilseydi alternatif büyüme modellerine ağırlık verilebilir ve bu durumla karşılaşıldığında girişime olan etkileri minimuma indirilebilirdi.